به گزارش «اخبار خودرو»، قفل بیکلیدی که بر درهای گمرک زدهاند، بازار خودرو داخلی را متشنج کرده است. دولت باوعده و وعید میخواهد به نوسانات فائق آید که البته این امر از نظر اکثر کارشناسان غیرممکن است. درخصوص واردات خودرو همیشه تصمیمات عجولانه اتخاذ شده و خواست و رفاه عمومی مردم در مصوبات دولت نبوده است. اگر میزان واردات خودرو را با دیگر کالاهای وارداتی مقایسه کنیم، درمییابیم برخی دیگر از کالاها مانند میوههای وارداتی ارز بیشتری از میزان اختصاصیافته خودرو بهخود اختصاص دادهاند، درحالیکه حداقل عمر مفید یک خودرو بیش از 10سال است.
مهدی دادفر، دبیر انجمن واردکنندگان خودرو در اینباره میگوید: «واردات خودروهای باکیفیت پاسخ به خواست عمومی مردم است. اگر ممنوعیت واردات خودرو در چندسال گذشته اتفاق افتاده بود، اکنون مصرفکنندگان از تکنولوژی هیبرید هم بیاطلاع بودند».
کوروش مرشدسلوک، رئیس انجمن واردکنندگان نیز در اینخصوص معتقد است:«برای بالاتر رفتن سطح کیفیت محصولات خودرویی در داخل، نیاز به واردات تکنولوژیهای مدرن و بهروز دنیا به بازارهای مصرف داخلی را داریم. درمقایسه بازار مصرف ایران با دیگر کشورهای شرقآسیا که تولیدکننده محصولات بسیار باکیفیت در سطح جهانی هستند، درخواهیم یافت آنها نیز در مدیریت بازارهای مصرف خود محدودیتهای مدیران صنعت کشورمان را درنظر نگرفتهاند. بستن درهای ورودی تکنولوژی به صنعت کشور، چیزی بهغیر از تولید محصولات بیکیفیت و ازردهخارج دیگر کشورها را بهدنبال ندارد.»
در همین زمینه با مهدی دادفر، دبیر انجمن واردکنندگان خودرو به گفتوگو پرداختیم. وی معتقد است خودروهای وارداتی براساس شاخصهای متفاوتی در بازار قیمتگذاری میشوند که یکی از آن شاخصها ارز است. این شاخص تاثیرات خود را بر قیمت تمامشده میگذارد و نرخ خودرو با تبدیل نرخ ارز به ریال و محاسبه هزینههای واردات تخمین زده میشود. اما درحالحاضر باتوجه به محدودیت عرضه نسبت به تقاضا، این نرخ به شکل سلیقهای اعمال میشود.
ارزیابی شما از زمان ترخیص خودروهای در گمرکمانده چیست؟ فکر میکنید ثبتنامکنندگان خودرو چه زمانی بتوانند خودروهای درگمرکمانده را تحویل بگیرند؟
در این زمینه اتفاق خاصی رخ نداده و اینگونه نیست که با اعلام خبر ترخیص خودروها از گمرک، ترخیص آنها آزاد شود، زیرا هر خودرو شرایط خاص خود را دارد و ثبتسفارش تعدادی از خودروها نیازمند تمدید است. ضمن آنکه برخی خودروها نیز ثبتسفارش ندارند و بررسی این موارد نیازمند زمان است. باید مشکلات مربوطه برطرف شده و وظایف به سازمانهای ذیربط ابلاغ و امور مربوطه نیز به سازمانها محول شود تا بتوان نسبتبه ترخیص خودروها اقدام کرد که این روند طی یک هفته یا بیشتر امکانپذیر نیست.
ابلاغیه رفع ممنوعیت واردات خودروهای درگمرکمانده چه میزان به بازار آرامش میدهد؟
در شرایط فعلی لازم است مسئولان به فکر مدیریت مباحث ارزی و تعرفهای باشند. چراکه مشکلات موجود با پیشنهادهایی از این دست حل نمیشود و این امر تازمانیکه وزیر اقدام به راهاندازی کارگروهی متشکل از شرکتهای فعال در زمینه تولید و واردات خودرو و قطعات و همچنین کارشناسان این حوزه نکند، ادامه خواهد داشت. تازمانیکه جلسات مشترک با نخبگان و فعالان صنعت خودرو برگزار نشده و اتاقفکری متشکل از همه فعالان صنعت خودرو تشکیل نشود مشکلی حل نخواهد شد، مسئولان باید یارای شنیدن حرف فعالان این حوزه را داشته باشند.
ابلاغ رفع ممنوعیت واردات خودروهای درگمرکمانده ازسوی رئیسجمهور چقدر قابلیت اجرایی دارد؟ آیا آمار دقیقی از این خودروها موجود است؟
دستورالعمل رئیسجمهور بعد از ابلاغ باید قابلیت اجرایی داشته باشد. البته با تفاسیر مختلفی که ازسوی فعالان واردات مطرح میشود، تعداد خودروهای قابلترخیص مشخص نیست و فقط گمرک آمار مشخص تعداد دستگاهها را در اختیار دارد. زیرا بخشی از خودروها، گریمارکت و از برندهای مختلف هستند. درعینحال ممکن است برخی خودروها ترخیص شوند اما مشکل استاندارد داشته باشند.
دستور صریح رئیسجمهور بهمعنی نادیده گرفته شدن استانداردها نیست و لازم است نسبتبه دستهبندی خودروها اقدام و در صورت مشاهده ممنوعیت ترخیص، دستور رئیسجمهور مبنیبر رفع ممنوعیت اجرایی شود.
تاثیرات آزادسازی واردات خودروهای درگمرکمانده بر قیمت بازار خودروهای خارجی را چگونه بررسی میکنید؟ آیا واردات این خودروها میتواند به بازار داخلیها نیز آرامش تزریق کند؟
درخصوص اثرات این تصمیم بر کاهش قیمتها باید گفت بهطورقطع هرگونه عرضه، تقاضا را پوشش خواهد داد و این امر منجر به کاهش قیمت میشود البته بسته به میزان عرضهوتقاضا در هر برند و مدل، کاهش قیمت متفاوت خواهد بود.
درصورت متنوع بودن خودروها در گمرک اثر این کاهش قیمت در مدلهای مختلف توزیع میشود و اگر سهم زیادی از خودروهای دپوشده در گمرکات به یک برند تعلق داشته باشد، تاثیر خود را بر همان برند خواهد گذاشت. باید بپذیریم مردم برای حفظ ارزش پول خود با نوسانات فعلی ارز ناگزیر به خرید خودرو هستند.
اجرای پیشنهاد قرعهکشی از شورای رقابت همچون رانت در اختیار عدهای خاص قرار میگیرد چراکه قرعهکشی برای تعداد محدودی خودرو است و برندگان این قرعهکشی صاحب این بازار خواهند شد و با هر قیمتی اقدام به فروش خواهند کرد. البته باید این را هم اضافه کنم موافقت رئیسجمهور نسبتبه آزادسازی خودروهای معطلمانده در گمرک تنها بهصورت مقطعی میتواند بر کاهش قیمتها تاثیرگذار باشد.
درخصوص خودروهایی که محدودیت استاندارد دارند، چه تصمیمی اتخاذ خواهد شد؟
اولویت نخست با مواردی است که منعی برای ترخیص ندارند. تعرفههای ورودی آن پرداخت شده است و تنها با مشکل ممنوعیت واردات روبهرو هستند که با ابلاغ رفع ممنوعیت واردات، این خودروها در ردیف نخستین خودروهای ترخیصشده خواهند بود، هرچند آمار مشخصی از این خودروها در اختیار انجمن نیست و گمرک آمار را در اختیار دارد.
حمایتهای دولت از بخشهای مختلف صنعت را چگونه بررسی میکنید؟ آیا حمایتهای دولت در حوزه صنعت خودرو میتواند وضعیت اقتصادی خودروسازان را بهبود بخشد؟
امروزه صنعت خودرو نیاز به حمایت دولتی دارد، دولت باید وارد عمل شود اما نباید برای یک دکمه، کتوشلوار دوخت و آن را بهزور بر تن بخش واردات کرد. دولت میتواند از صنایع داخلی حمایت کند اما این صنایع نباید متکی به دولت باقی بمانند.
اگر چتر حمایتی دولت از سر برخی صنایع برداشته شود، هم دولت از بار سنگین آنان خلاص میشود و هم بخشخصوصی میتواند با ورود به آن صنایع به سوددهی برسد. مداخله دولت در تجارت نیز اصولا نباید با حمایت همراه باشد، در وضعیت کنونی کشور که فشار اقتصادی و سیاسی دوچندان شده است، نباید با یک دست چند هندوانه برداشت.